Poikkitaiteilija Aapo Similän syntymästä 130 vuotta

Lehdistötiedote

Julkaisuvapaa Aapon nimipäivänä 18.12.2020

Poikkitaiteilija Aapo Similän syntymästä 130 vuotta

Aapo Similä oli oman aikakautensa esiintyjä, joka sanan täysimmässä merkityksessä täytti esittävän taiteen modernin käsitteen ‘poikkitaiteilija’. Hän oli tunnustettu laulaja, näyttelijä, säveltäjä, muusikko,’debatööri’, kirjailija ja näytelmäkirjailija. Vuosisadan alkukymmeninä hän niitti mainetta Helsingin, Oulun, Joensuun ja Tampereen teattereissa sekä sävelteatterikiertueilla ja ns. kahvilalaulajana. 1930-luvulla Similä kanteleineen kierteli kotimaan lisäksi Euroopassa ja jopa Amerikassa asti. Sotien aikana Aapo Similä toimi viihdytystehtävissä rintamilla ja jatkoi samaa kansanlaulajan tietä rauhan palattua. Konsertteja ympäri maata riitti - tosin välillä ilman mainittavaa taloudellista tulosta. Tärkeä kulminaatiopiste oli Lemmin poika -oopperan esittäminen Suomen Kansallisoopperassa siitäkin huolimatta, että 70-vuotiaan säveltäjä Similän työ sai varsin riitasointuisen vastaanoton.

Maailman musiikin keskus -musiikki-instituutti juhlii taiteilijan nimipäivää ja alkavaa juhlavuotta julkaisemalla kotisivuillaan www.globalmusic.fi laajennetun sivuston, jolla voidaan tutustua Aapo Similän (14.4.1891 – 10.11.72) elämään ja uraan. Sivusto on tuotettu yhteistyössä Aapo Similän pojan, toimittaja Juhani Similän kanssa, ja korvaamattoman arvokkaan panoksen ovat antaneet amerikansuomalaisen musiikin erikoistuntija Carl Rahkonen ja akatemiaprofessori Hannu Salmi.
Maailman musiikin keskus julkaisi jo vuonna 1992 ‘Aapo Similä - Elämäni! Muisteluita ja päiväkirjamerkintöjä’ -elämänkertateoksen liitelevyineen (Toim. Pekka Jalkanen, Tapio Lipponen, Pekka Oesch, Kari Vanhapiha). Nyt julkaistava sivusto tuo yleisön ja tutkijoiden käyttöön merkittävästi lisää materiaalia. Sivustoa täydennetään edelleen juhlavuoden kuluessa.

Juhani Similän muistot isästään ovat osaltaan mielenkiintoista ajankuvaa kulttuurielämämme historiasta: ‘Aapo tykkäsi viedä äitiä ja minua elokuvien ensi-iltoihin. Ben Hurin näimme kolmistaan Bristolissa, West Side Storyn kahdestaan Kino Palatsissa. Isällä oli pysyvä paikka Bio Rexin kutsuvierasnäytännöissä, joissa näin melkein kaikki 60-luvun kotimaiset uutuudet ja sen ajan kuuluisimmat näyttelijät livenä. Hän vei minut vuonna 1963 Ylen Ratakadun studiolle ‘Nuorten tanssihetkeen’, jossa esitteli 13-vuotiaan poikansa Olavi Virralle, jonka kättä sain puristaa. Repe Helismaa pyysi kitaraansa Aapon nimikirjoituksen. Toisen kiertävän sukulaissielun ja trubaduurin Tapio Rautavaaran kanssa arvostus oli molemminpuolista.’

Aapo Similän elämää, uraa ja arkistoaineistoa koskevat tiedustelut: Juhani Similä < >

Musiikkitoimittaja Markus Virtasen ohjelmasarja ‘Toinen jalka musiikissa’ lähetetään Yle Radio 1:ssä joulun välipäivinä. Aapo Similää käsittelevä, ohjelmasarjan toinen jakso "Monitoimimies Aapo taiteiden välissä" esitetään tiistaina 29.12. klo 15.02.

Sarja tulee Yle Areenaan osoitteeseen https://areena.yle.fi/audio/1-50704201

‘Ohjelmasarjassa jäljitän neljää suomalaista säveltäjää, joita kaikkia yhdistää se, että he ovat säveltäneet yhden hitin, joka elää vahvasti omaa elämäänsä ja että he kaikki ovat tehneet elämäntyönsä jollain muulla elämänalalla - tai Aapo Similän tapauksessa epätavallisen monipuolisesti musiikin maailmassa.’ Markus Virtanen toteaa lisäksi: ‘Aapo Similän ‘Laulu oravasta’ on kaikkien tuntema, mutta moni saattaa erehtyä luulemaan sitä kansanlauluksi. Hitin taakse kätkeytyy minusta valtavan kiinnostava, lukemattomia aikansa raja-aitoja ja karsinoita karttava Similän elämäntarina.’

‘Aapo Similä - Elämäni! Muisteluita ja päiväkirjamerkintöjä’ on tilattavissa Maailman musiikin keskuksen verkkokaupasta: https://www.globalmusic.fi/fi/catalog/front

Maailman musiikin keskus toivottaa rauhaisia juhlapyhiä ja hyvää uutta vuotta!

Muistutamme myös että Etnosoi!-festivaalimme 2020 konsertit ovat katsottavissa Global Music Centre You Tube -kanavallamme 31.12.2020 saakka:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVF-oyv8a-Kc7vuiKw6aeX5vUdPbkbMFD

Maailman musiikin keskus - Global Music Centre
Hämeentie 34 D, 00530 Helsinki

www.globalmusic.fi