Ensemble Iberia

Kotipaikka 
Helsinki
Esittely 

Syksyllä 2011 perustettu Ensemble Iberia - ანსამბლი "იბერია" on Suomen ensimmäinen georgialaisen perinnelaulun tyylejä esittelevä ryhmä Suomessa. Yhtyeen nimi tulee kreikkalaisten ja latinalaisten käyttämästä Georgian valtakunnan muinaisesta nimityksestä. Georgialainen kansanlauluperinne on kokoonsa nähden yksi maailman rikkaimmista, erityisesti Georgian (ent. Gruusian) valtion vuoristoisen maantieteen takia. Kaksi pääsuuntausta - itäinen ja läntinen - voidaan jakaa edelleen 15:een (erään jaon mukaan 16:een) alueelliseen musiikilliseen dialektiin. Itäisen tyylin tunnusmerkkinä on jatkuva bordunaääni, ja selkeästi erottuva melodia (toisinaan melismaattinen koristeellisuus), kun taas läntisen tyylin piirissä ei melismaattista koristeellisuutta eikä jatkuvaa borduunaa juurikaan esiinny. Alin ääni liikkuu sen sijaan rytmikkäästi. Läntiselle tyylille ominaista ovat toisiinsa nähden itsenäisen kaltaisesti liikkuvat äänet. Kontrapunktinen polyfonia ja jodlaus, joka tunnetaan nimellä krimanchuli, ovat läntisen tyylin erikoisia tunnusmerkkejä. Läntisen tyylin piirissä esiintyy neliäänisiäkin lauluja, kun itäisen tyylin piirissä vallitsee kolmiäänisyys (myös kaksiäänisyys).

Enemble Iberia esittää esittää pääasiassa moniäänistä perinnelaulua, yhtyeen ohjelmistoon kuuluu myös soololaulua ja jonkin verran kaupunkilaislauluja.
Yhtye  käyttää laulun säestyksenä toisinaan soittimia kuten georgialaisia pandouri- ja chonguri-luuttua sekä haitaria.

Kristina Bakic
John Burmeister
Meri-Sofia Lakopoulos
Arto Timonen
Jaakko Olkinuora

Teknistä tietoa 

Yhtyettä voi tilata esiintymään erilaisiin tilaisuuksiin. Esiintymisen kesto voi olla täyspitkä konsertti, muutaman laulun kokonaisuus tai jotain siltä väliltä. Ensemble Iberian voi tilata myös opettamaan georgialaista laulua.  Ryhmä esiintyy mieluiten akustisesti.