Naismuusikot -study day Taideyliopistolla 26.1.2021

(from SES-mailing list:)

Esitelmäkutsu: Naismuusikot -study day

Viime syksystä lähtien suomalaisella mediakentällä on käyty vilkasta keskustelua musiikkielämän ja tasa-arvon tiimoilta. Taideyliopiston Historiafoorumi sekä Sibelius-Akatemian tohtorikoulut DocMus ja Mutri järjestävät nyt yhteisvoimin musiikkia ja sukupuolta käsittelevän study day -seminaaripäivän R-talon kamarimusiikkisalissa (Pohjoinen Rautatiekatu 9, 00100 Helsinki) 26. tammikuuta 2021. Tapahtumassa keskustellaan musiikin tekemiseen, tuottamiseen ja tutkimiseen sekä sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä laajalti. Tutkimuspäivässä kuullaan muun muassa Susanna Välimäen keynote-esitelmä sekä sukupuolta ja tasa-arvoa Suomen musiikkielämässä käsittelevä paneelikeskustelu. Päivän tarkemmasta ohjelmasta ja aikataulusta tiedotetaan erikseen joulukuussa 2020.

Seminaaripäivään voi tarjota sekä suullisia esitelmiä että musiikkia ja puhetta sisältäviä esityksiä (20 min alustus + 10 min keskustelu). Luentosalista löytyy flyygeli, ja tilaan on mahdollista tuoda omia soittimia. Myös SibAn soittimia (esim. cembalo, harppu, lyömäsoittimet) voidaan erikseen sovittaessa kuljettaa paikalle. Esitykset voivat koostua niin tutkimusprojektien esittelystä kuin oman muusikkouden analysoinnista ja pohtimisestakin, ja ne voivat käsitellä sukupuolen ja tasa-arvon kysymyksiä niin musiikin historian kuin nykypäivän ja tulevaisuudenkin kannalta. Seminaarin keskeisiä aihepiirejä ovat muiden muassa seuraavat teemat:

Naisten musisoinnin ja säveltämisen historia

Sukupuoli, valtarakenteet ja instituutiot musiikkielämässä ennen ja nyt

Musiikkiteollisuus, julkisuus ja sukupuoli

Feministinen musiikintutkimus

Kaanonit musiikin opetuksessa, esittämisessä ja tutkimuksessa

 

Esitelmäehdotuksia (max. 300 sanaa) voi lähettää 30.11.2020 saakka Lyyti-nettilomakkeella. Valinnoista tiedotetaan hakijoille 15.12.2020 mennessä.

Seminaaripäivään ovat tervetulleita osallistumaan kaikki aiheesta kiinnostuneet. Taideyliopiston tohtoriopiskelijoilla on mahdollisuus kartuttaa osallistumalla myös opintopisteitä (lisätietoja löytyy SibAn opinto-oppaasta). Tapahtuma järjestetään tällä kertaa suomen kielellä, mutta tarkoituksena on toteuttaa aihepiirin tiimoilta tulevaisuudessa myös erillinen englanninkielinen tapahtuma.

Pyrimme ensisijaisesti järjestämään tapahtuman paikan päällä, mikäli pandemiatilanne ja viranomaisohjeistukset sen tammikuussa sallivat. Mikäli tämä ei onnistu, tilaisuus pidetään joko hybridimuodossa tai kokonaan etänä Zoomin kautta.

Lisätietoja tapahtumasta antaa työryhmän sihteeri Nuppu Koivisto ( , puh. 0504779213).

Ystävällisin terveisin (ja mahdollisia ristiinpostituksia pahoitellen)

Nuppu Koivisto

FT, tutkijatohtori

Taideyliopiston Historiafoorumi

Puh. 0504779213