Anna Dantchev

Main photo
Anna Danchev - photo: Maarit Kytöharju
Photographer
Maarit Kytöharju

Esittely

Anna Dantchev on suomalais-bulgarialainen laulaja, lauluntekijä, laulujen sovittaja ja tulkitsija – maailmanmusiikin tutkimusmatkailija. Hän yhdistää musiikissaan vanhat bulgarialaiset tarinat, sävelmät ja kiharaiset rytmit maailman musiikin sykkeeseen. Annan vahva ja moni-ilmeinen persoonallinen ääni vie kuulijansa mukanaan. Hänen kauniisti soljuva ääni, voimakas vibrato ja tunnetta täynnä oleva esiintyminen tuovat vanhat tarinat lähemmäksi myös bulgariaa taitamattomille.
Anna myös säveltää uutta suomalais-bulgarialaista musiikkia, musiikillisia juuriaan kunnioittaen, omalla äänellä tulkiten.

Anna Dantchev (s.1976, Haapavesi) kasvoi musiikin ympäröimänä – jo pienenä hän opiskeli isänsä Hristo Dantchevin johdolla bulgarialaista perinnemusiikkia, Bulgarian eri etnografisilta alueilta, saaden oppia myös bulgarialaisilta mestareilta kuten Yanka Roupkinalta ja Vitchka Nikolovalta.  Rakkaimmat melodiat Anna on myös oppinut omalta isoäidiltään, babalta. Kansanmusiikkipitäjä Haapavesi oli hyvä maailmanmusiikin koulu Annalle. Hän soitti ja lauloi bulgarialaisen perinnemusiikin lisäksi myös suomalaista, muuta skandinaavista, irlantilaista ja amerikkalaista musiikkia. Myös klassinen länsimainen musiikki oli vahvasti mukana hänen musiikillisessa kasvuympäristössä.

Musiikkiopinnot veivät Annan sekä Jyväskylään että Dubliniin. Opiskeluaikoina hän ideoi 10-henkisen naisten soul-orkesterin. The Souldiers -yhtyeessä hän lauloi yli 8 vuotta. Valmistuttuaan Jyväskylän yliopiston musiikkitieteenlaitokselta vuonna 2000, Anna muutti Helsinkiin. Kaupungin monikerroksisessa musiikkielämässä hän vahvisti tyyliään laulajana hakien inspiraatiota myös kokeellisista musiikillista projekteista (esim. Bottle Consort), gospel-kuorosta (Higher Ground Vocals) sekä jazz-lauluopinnoista. Hän lauloi myös helsinkiläisen Boston Promenade- bigbandin solistina sekä sambakoulun orkesterissa (Banda Reggae Papagaio). Pianisti/säveltäjä Juha Kujanpään kanssa Annalla oli vuonna 2010 bulgarialaisten lastenlaulujen projekti. Vuonna 2013 Anna osallistui Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen Caisan järjestämään monikulttuuriseen laulukilpailuun, missä hän sai yhtyeensä kanssa finaalissa “Paras bändi” -palkinnon.

Anna on valmistunut myös globaalin musiikin maisteriksi Sibelius Akatemiasta. 

Monipuolisesta musiikkitaustasta ja kokemuksesta huolimatta, bulgarialainen perinnemusiikki ja laulutyylit ovat keskiössä Annan tavassa tehdä musiikkia. Anna on löytänyt oman tyylinsä tehdä ja esittää musiikkia nimenomaan isältä ja isoäidiltä opittujen vanhojen bulgarialaisten tarinoiden kautta. Annan tämän hetkinen yhtye DANTCHEV:DOMAIN yhdistää vahvat melodiat Bulgarian rytmeihin. Yhtyeen debyyttialbumi Say It äänestettiin Vuoden Kansanmusiikkilevyksi vuonna 2020. 

Anna on esiintynyt erilaisilla kokoonpanoilla Suomen lisäksi mm. Irlannissa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Kosovossa.

Teknistä tietoa

Anna Dantchev voi esiintyä soolona tai bändin kanssa. Esityksen kesto ja tekniset vaatimukset sovittavissa tapauskohtaisesti.

Musiikkityylit