Kirjasto

library
Maailman musiikin keskuksen kirjasto palvelee maailmojen musiikkien parissa toimivia opiskelijoita, harrastajia ja ammattilaisia. Käytössä tutkijoille työpiste ja kuuntelumahdollisuus.

Kirjastoaineisto muodostaa laajan etnomusikologisen, maailman eri musiikkikulttuureja sekä populaarikulttuuria käsittelevän kokoelman. Viestintä, musiikin tuotantotavat, kulttuuripolitiikka, kansainvälisyyskasvatus ja monikulttuurisuus ovat myös keskeisiä teemoja. Aineistoa on yli 10.000 kirjaa, äänitettä, nuottia ja videota. Kokoelmia luetteloidaan Kansalliskirjaston ylläpitämiin Melinda- ja Viola -tietokantoihin. Kaikki kirjaston ja arkiston luetteloitu aineisto löytyy Koha-tietokannasta.

Aineistohaku

Runsaasti luetteloimatonta aineistoa, voit tutustua siihen paikan päällä (puh. 09-6962790)

Maailman musiikin keskuksesta löytyy myös laaja valikoima alan lehtiä. Lehtiä voi käydä lukemassa keskuksen tiloissa. Lista lehdistä löytyy täältä.

Aukioloajat


lukuunottamatta yleisiä pyhä- ja vapaapäiviä:
Ma 10-18
Ti 10-15
Ke 10-15
To 10-15
muulloin sopimuksen mukaan

Arkisto

Maailman musiikin keskuksen arkistoon on kerätty instituutin kenttä-äänitysmatkoilla tuotettuja tallenteita, erityisesti suomensukuisten kansojen keskuudesta sekä matkoilta Afrikkaan ja Latinalaiseen Amerikkaan. Tietoja arkistosta päivitetään Dismarc-tietokantaan. Dismarcin (Discovering Music Archives) tavoitteena on koota eurooppalaisten musiikkiarkistojen aineistot yhteiseen tietokantaan.

Erityiskokoelmia

 • Kola Sami Musical Tradition, 1994-97. Ilpo Saastamoinen osallistui Inarin Saamelaismuseosäätiön toimeksiannosta Tromsön yliopiston projektiin, jossa tuotettu 110 cd:n kokoelma sisältää itäsaamelaisten parissa tehtyjä äänityksiä, n. 600 laulettua äänitettä ja keskustelut. Osaan materiaalista (leuddit 1994) saatavissa myös nuotinnokset. CD-levyistä kopiot Maailman musiikin keskuksessa.
   
 • Suomalais-ugrilaiset kansat: Mordvassa (1993), Udmurtiassa (1993) ja Setumaassa (1990) sekä hantien keskuudessa (1983, 1992) tehtyjä kenttä-äänityksiä.
   
 • MediAfrica: 1980- ja 1990-luvuilla eteläisen Afrikan maihin keskittynyt projekti: Tansania, Sansibar, Mosambik, Zimbabwe, Namibia, Malawi, Botswana.
   
 • Etnomusikologi Hugh Traceyn äänittämää ja Eric Gallon tuottamaa 1940-1960 -luvuilla julkaistua musiikkia Afrikasta savikiekkoina (Gallotone, Trek ja Tropik -levymerkit). Lista luetteloiduista.
   
 • Suomi-Kuuba -seuran 300 LP-levyn kokoelma kuubalaista musiikkia 1960-1980 -luvuilta. Luetteloidut levyt löytyvät tietokannasta hakusanalla Kuuba-kokoelma.
   
 • Kuuba on ollut Maailman musiikin keskuksen tärkeimpiä kansainvälisen toiminnan kohdemaita instituutin perustamisesta lähtien. Runsaasti materiaalia 1980-luvulta lähtien.
   
 • DDR-kokoelma. Kirjallisuutta ja äänitteitä saksalaisen musiikkikulttuurin ja laululiikkeen historiasta. Keskeisiä taiteilijoita Kurt Weill, Ernst Busch, Hans Eisler ja Bertolt Brecht. Runsaasti LP-levyjä itäsaksalaista 1970-1980 luvun -populaarikulttuuria, yhtenä teemana poliittisen laulun festivaalit.
   
 • Työväenmusiikki-instituutin aikana 1970-1980 -luvuilla tuotettu äänitearkistoaineisto on sijoitettuna Tampereen yliopiston Kansanperinteen arkistoon. Luettelo kokoelmista
   
 • Maailman musiikin keskuksen kirjastossa on lisäksi merkittävä työväenlaulu- rauhanlaulu- ja kisällilaulukokoelma, arkkiveisuja ja uuden laululiikkeen aineistoa.