Esittely
Länsiafrikkalainen musiikki- ja tanssiperinne kohtaavat nykytanssin ja länsimaisen nykymusiikin tässä vauvoille ja heidän vanhemmilleen suunnatussa tunnelmallisessa taidetuokiossa. Länsiafrikkalaisessa kulttuurissa musiikki ja tanssi ovat yhtä. Tässä teoksessa vältämme asettamasta musiikin ja tanssin sekä yleisön ja esiintyjien välisiä raja-aitoja. Päämääränämme on yhdessä olemisen tila.
Djarabi on dioulan kieltä ja tarkoittaa rakastettua. Se on myös länsiafrikkalaisen, perinteisen ja paljon varioidun laulun nimi. Teoksemme nimenä se viittaa paitsi juuri tähän lauluun ja sitä kautta länsiafrikkalaiseen musiikkiperinteeseen, myös kahteen ainutlaatuiseen rakkaustarinaan: vauvan ja vanhemman väliseen koko elämää syleilevään rakkauteen, sekä universaaliin rakkauteemme musiikkia ja tanssia kohtaan. Länsiafrikkalaisen djembe -musiikin uranuurtaja Famoudou Konatén sanoin: ”Musiikki parantaa pienet sairaudet”.
Vauvat (ja vanhemmat) rakastavat lauluja ja musiikkia. Länsiafrikkalainen luuttuharppu kora sekä muut melodiset, lempeän rytmiset soittimet edustavat meillä vielä hieman vähemmän tunnettua, pehmeämpää puolta länsiafrikkalaisesta musiikista ja lauluineen. Djembet ja muut rummut laittavat soidessaan koko ilmatilan värisemään. Sama ilmiö tapahtuu myös melodiasoitinten kohdalla, joskin pienimuotoisemmin ja lempeämmin. Pikku kuulija aistii musiikin väreilyn ilmassa. Tanssijan liikkeet vahvistavat musiikillista aistimusta ja tilanteen vuorovaikutuksellisuutta. Musiikilla on tasapainottava vaikutus. Siksi musiikki ja liike sekä rauhoittavat että virkistävät samanaikaisesti.
Yksi teoksen kantavia arvoja on perinteisen länsiafrikkalaisen griottimusiikin vaaliminen. Griottien yksi tehtävä on tallentaa historiaa tarinoihin ja musiikkiin sekä viedä tätä tietoa eteenpäin. He olivat, ja ovat varmasti edelleenkin, eräänlaisia ”Länsi-Afrikan kalevalaisia runonlaulajia”, sanansaattajia sekä rauhanneuvottelijoita esim. riita- tai konfliktitilanteissa. Muusikkogriotti ja djembemestari Zoumana Dembele on sanonut: ”Se, että muuallakin (kuten Euroopassa) kiinnostutaan perinteisestä länsiafrikkalaisesta musiikista ja kulttuurista nostaa nuorten muusikoiden arvostusta perinnettä kohtaan ja auttaa säilyttämään perinnemusiikin elinvoimaisena.
Teos rakentuu katsojalähtöisesti tarjoten yleisölle aikaa rauhoittua nauttimaan yhdessäolosta musiikin ja tanssin äärellä. Osallistumisen mahdollisuudet avautuvat esityksen paljastaessa yleisön tutustuttavaksi ja kokeiltavaksi yhä uusia instrumentteja.
Monipuolisten muusikoidemme tuottamaa akustista soundia muokataan ja laajennetaan mm. looppereiden ja efektien avulla; äänisuunnittelu antaa yleisön sukeltaa satumaailmaan, joka ulottuu tuulessa humisevasta aavikosta elämää kuhisevan sademetsän kautta afrikkalaisten sunnuntaimarkkinoiden eloisaan kakofoniaan. Tanssi ja koreografia kommunikoivat niin musiikin kuin yleisönkin suuntaan.
Djarabi -teoksen ensiesitys oli Hurraa! -festivaalilla 16.3.2019, teos on esitetty monissa Helsingin kulttuurikeskuksissa mm. Caisassa ja Stoassa.
Teoksen esiintyjätiimi koostuu nykytanssin, afrikkalaisen ja afrodiasporan tanssien, länsiafrikkalaisen musiikin, länsimaisen pop- ja jazz -musiikin sekä nykymusiikin ammattilaisista. Kaikkia meitä yhdistää vahva länsiafrikkalaisen musiikin ja kulttuurin tuntemus ja vaikutus.
Terhi Vaimala (Suomi) - Koreografia & tanssi
Annina Tuhkunen (Suomi) - tanssi
Totte Rautiainen (Suomi) - Äänisuunnittelu ja kuvaus
Adama Kone (Mali) - Musiikki
Teknistä tietoa
- Osallistava tanssi- ja musiikkiteos vauvaperheille
- Esityksen kesto 30 min
- Ikäsuositus 0–18 kk, mutta kaikenikäiset lapset perheineen ovat tervetulleita
- Yleisömäärä max. 20 lasta huoltajineen
Teos on muokattavissa erilaisiin ja -kokoisiin tiloihin sopivaksi, toteutetaan tilassa käytössä olevalla valokalustolla. Äänentoisto: pieni PA, johon kuuluu mikseri ja kaiuttimet