Sila Fato

Main photo
Sila Fato - photo: Eeva Johansson
Photographer
Eeva Johansson

Esittely

Sila Fato tarkoittaa teiden risteystä mandinkan kielellä. Yhtyeen maailmanmusiikki on kulttuurien sopuisaa kohtaamista musiikin maailmassa. Perinteisten ja uusien sävellysten lomassa maalataan jopa jotkut vanhat suomalaiset sävelmät iloisenkirjavin afrikkalaisin värein. Sila Faro ei tunne ikä- tai kulttuurirajoja. Sen musiikki sopii kaikille, eri ikäisille ja erilaiset taustat omaaville kuulijoille. Vaikka laulut soivat monila kielillä, ymmärtävät kaikki musiikin universaalia kieltä.

"Kun kora ja balafoni soivat, henget ja haltijat saapuvat tanssimaan". (mandinkankielinen sanonta). Keskeiset soittimet näyttämöllä ovat balafoni ja kora. Ne edustavat molemmat melodista länsiafrikkalaista soitinperinnettä, jonka juuret juontavat 1300-luvun legendaarisen Mande-imperiumin kukoistuskaudelle.

Maarika Autio on ilmiö ja harvinaisuus: kansainvälistä arvostusta nauttiva balafonisti ja tanssija. Jätettyään piano-opinnot ja klassisen baletin ammattinäyttämöt taakseen hän siirsi taiteensa ja sydämensä Afrikan mantereelle. Näyttämöllä, kun kiusaus yltyy liian suureksi, hän jättää balafoninsa ja heittäytyy energiseen tanssisooloon. Suomessa Maarika on esiintynyt useissa kokoonpanoissa. Hänen Stilimba-yhtyeensä on vuosia kuulunut Konserttikeskus ry:n suosituimpaan esiintyjäkaartiin. Maailmaa hän kiertää mm. BBC:n maailmanmusiikkipalkinnon pokanneen, koransoittaja Solo Cissokhon aisaparina sekä duona että suuremman yhtyeen jäsenenä. Sila Fato on Maarikan uusin ryhmä.

Cheick Cissokho on edellä mainitun Solo Cissokhon esikoispoika. Hän on asunut Suomessa elokuusta 2013. Cheick jatkaa sukunsa kunniakkaita perinteitä, jossa lapset syntyvät ja kasvavat ammattimaisen musiikin tekemisen maailmaan perehtyen länsiafrikkalaisen kora-harpun saloihin.

Dupain Cissokho on Cheick:n serkku, erittäin lahjakas ja taiturimainen perkussionisti. Yirime Gueye taasen nauttii kansainvälistä arvostusta perkussionistina, erityisalueenaan sabar-rummut ja aina sanavalmis puhuva rumpu tama. Basisti Bryan Ugartechea on muuttanut Suomeen vuonna 2013. Hän on kotoisin San Diegosta, omaa baskijuuret ja on kiertänyt esiintymässä maailman kaikilla viidellä mantereella.

Maarika Autio - balafoni + marimba, laulu, tanssi
Cheick Cissokho (Senegal) - kora-harppu, laulu

Sekä:
Pothio Ndiaye (Senegal) - sähkö- ja kontrabasso
Yirime Gueye (Senegal) - perkussiot + puhuva rumpu tama
Cherif Dupain Cissokho (Senegal) - soolodjembe + kalebassirumpu Senegal

Teknistä tietoa

Esityksen kesto  10min - 2h. Erittäin pienissä, intiimeissä tiloissa voimme esiintyä akustisesti. Yleensä vaaditaan ainakin kevyt äänentoisto lauluille ja koralle.
Konserttien lisäksi Sila Fato tarjoaa musiikin (rummut, kora tai balafoni) ja länsiafrikkalaisen tanssin työpajoja sekä aloittelijoille että edistyneille harrastajille.

Huomaa, että esiintymiskokoonpano voi vaihdella. Toisinaan riveihin liittyy vielä kauniin länsiafrikkalaisen fula-huilun taitaja. Kokoonpano sopeutuu siis tilanteen vaatimuksiin: ota yhteyttä lisätietoja saadaksesi!