Eläköön Folk! -palkintojen saajat on julkistettu

Eläköön Folk! -lehdistötiedote 1.2.2022 (julkaisuvapaa klo 12.00)

Eläköön Folk! -palkintojen saajat on julkistettu - Vuoden Wäinö -tunnustus Jaana-Maria Jukkaralle

Kuva
Kuva: Maarit Kytöharju
Kuva: Maarit Kytöharju

Maailman musiikin keskuksen - Global Music Centren toiminnanjohtaja Jaana-Maria Jukkara on työssään edistänyt erityisesti Suomeen muuttaneiden muusikoiden asemaa ja mahdollisuuksia rikastuttaa suomalaista kulttuurielämää. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus nimeää Vuoden Wäinöksi vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimivan henkilön, ryhmän tai tahon, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai merkittävästä innovaatiosta alalla. (kuva: Maarit Kytöharju)

Muusikkojen liitto myöntää Vuoden Artisti -palkinnon kansanmuusikko, laulaja ja säveltäjä Vilma Jäälle. Vilma Jää on valovoimainen solisti, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä. Eri genrejen rajoja rikkomalla hän tuo uutta yleisöä kansanmusiikin pariin. Suomen Musiikintekijät osoittaa puolestaan Vuoden Kansanmusiikkitekijä -palkinnon Akkajee-yhtyeelle. Akkajee on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.

Kaiken maailman musiikkien ja soittajien risteyspaikka Haapavesi Folk Music Festival on rakentanut toimintansa rohkeasti jo vuosikymmenten ajan eri genrejen ja valtakuntien rajojen ylityksille. Maailman musiikin keskus - Global Music Centre antaa festivaalille Risteys-palkinnon, joka osoitetaan tunnustuksena taholle, joka edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.
Lisää Maailman musiikin keskuksen Risteys-palkinnosta tiedotteen lopussa.

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye tai ryhmä, joka on osoittanut erityistä toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2022 nimityksen saa Kaustisella kansanmusiikin elävänä säilymiseen vaikuttanut tärkeä toimija, Aapintuvan pelimannit. 1980-luvun alussa alkanut kansalaisopiston pelimanniryhmä on koonnut soittajia yhteen jo yli neljän vuosikymmenen ajan.

Vuoden tanssiteko -tunnustus myönnetään taholle, joka on tehnyt vuoden aikana jotakin merkittävää kansantanssin tunnettavuuden kannalta. Suomen Nuorisoseurat antaa palkinnon Riina Hosiolle teoksestaan Verensulkusanoja. Teoksessa tanssivat taidokkaasti Motoran Pelmakat. Teos on taiteellisesti korkeatasoinen ja sen ilmaisuvoima hakee vertaistaan esittävän taiteen kentällä.

Kansanmusiikki-lehti ja kamukanta.fi myöntävät Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 -tunnustuksen levylle Ánnámáret: Nieguid duovdagat. Levyn musiikki ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista.

Kanteleliitto myöntää Vuoden Kantelelevy -palkinnon tänä vuonna uniikista ja vaikuttavasta yhteistyöstä, jossa pelimaailma, upea luova sisältö ja muusikoiden osaaminen yhdistyvät. Palkinto annetaan Folk'Avant -yhtyeen julkaisulle ”Jorvik Lullaby”, joka on tehty Star Stable-pelifirmalle. Single on striimattu Spotifysta yli 130 000 kertaa.

Juho Koirasen muistorahastosta jaetaan vuosittain kannustusstipendi nuorelle tai ryhmälle, joka tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Vuoden Nuori Pelimanni -tittelin Kansanmusiikkiliitolta ja Koirasen perheeltä saa 12-vuotias savonlinnalainen Anni Saksman. Saksman on mm. voittanut Hopeinen harmonikka -kilpailun vuonna 2019.

Kansantanssi- ja kansanmusiikkikentän merkittävimmät toimijat palkitsevat vuosittain alan valovoimaisia tähtiä ja merkittäviä vaikuttajia Eläköön Folk! -gaalassa. Tunnustukset oli tarkoitus jakaa Folklandia-risteilyn Eläköön Folk! -gaalassa tammikuussa. Koska Folklandia jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan, järjestöt julkistavat tunnustusten saajat nyt yhteisellä verkkotiedotteella. Järjestöt luovuttavat palkinnot voittajille omissa tilaisuuksissaan. Lisätietoja alla löytyvistä linkeistä. Eläköön Folk! -tunnustuksiin on yhdistynyt osa aikaisemmin Etnogaalassa jaetuista palkinnoista. Etnogaala järjestettiin viimeisen kerran tammikuussa 2020.

Lue lisää palkinnoista ja palkinnon saajista:

Vuoden Wäinö, Vuoden Kansanmusiikkitekijä ja Vuoden Artisti:
https://kansanmusiikkikansantanssi.fi/elakoon-folk-2022

Risteys-palkinto:
www.globalmusic.fi

Vuoden Kantelelevy:
http://www.kantele.net

Vuoden Nuori Pelimanni:
https://kansanmusiikkiliitto.fi/vuoden-nuori-pelimanni-2022/

Vuoden Kansanmusiikkilevy:
https://kansanmusiikkiliitto.fi/vuoden-kansanmusiikkilevy-2021/

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye:
https://kaustinen.net/vuoden-yhtye/

Vuoden Tanssiteko 2021:
https://nuorisoseurat.fi/

Lisätiedot:

Sirpa Lahti, toiminnanjohtaja
Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK)
toiminnanjohtaja [at] kansanmusiikkikansantanssi.fi | p. +358 40 738 4736

 

Jukka Heinämäki, toimialajohtaja, tanssi ja tapahtumat
Suomen Nuorisoseurat

jukka.heinamaki [at] nuorisoseurat.fi () | p. +358 50 526 8957

-------------------------------------------------------------------------------------------

Maailman musiikin keskuksen myöntämän Risteys-palkinnon saa Haapavesi Folk Music Festival

Kuva
Kuva: Markus Översti
Kuva: Markus Översti

Maailman musiikin keskus – Global Music Centre jakaa Risteys-palkinnon tunnustuksena henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai taholle, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin. Kaikkien aikojen ensimmäinen Risteys-palkinto luovutettiin muusikko, joikaaja Hildá Länsmanille, tuolloin Maailman musiikin keskuksen Etnosoi!-ohjelmistoonkin kuuluneessa Etnogaalassa marraskuussa 2017.

Tällä kertaa tunnustus myönnetään Haapavesi Folk Music Festivalille, näiden perusteiden siivittämänä: ‘Kaiken maailman musiikkien ja soittajien risteyspaikka Haapavesi Folk Music Festival on rakentanut toimintansa rohkeasti jo vuosikymmenten ajan eri genrejen ja valtakuntien rajojen ylityksille. Festivaalin paikallisesta kansainväliseksi kurottuva imago on pysynyt raikkaana ja hyväntuulisena erityisesti houkuttelevien ja yllätyksellisten ohjelmistojensa vuoksi. Tinkimätön ja monipuolinen kurssitarjonta täydentää laadukkaan kattauksen.

Kesäkauteen sijoittuvan Haapavesi Folk Music Festivalin järjestämisen lisäksi haluamme kiittää järjestäjätahoa myös sen muusta onnistuneesta ja pitkäjänteisestä ympärivuotisesta toiminnasta musiikin hyväksi. Haluamme myös erityisesti nostaa esiin festivaalin pitkäaikaisen taiteellisen johtajan Timo Hannulan ja hänen valtakunnallisesti merkittävän toimintansa musiikin monimuotoisuuden hyväksi.’


Risteys-palkinto luovutetaan saajalle MARS-tapahtuman yhteydessä Seinäjoella huhtikuussa.

 

 

 

 

Lisätiedot:

Jaana-Maria Jukkara, toiminnanjohtaja
Maailman musiikin keskus – Global Music Centre
jmjukkara [at] globalmusic.fi | p. +358 40 535 1759

 

Risto Blomster, hallituksen puheenjohtaja
Maailman musiikin keskus – Global Music Centre
risto.blomster [at] gmail.com | p. +358 41 443 6803