Khabat Besarani

Main photo
Khabat Besarani

Esittely

Khabat Besarani esittää pääasiassa kansanlauluja Hawramanian alueelta. Lisäksi hän laulaa myös soranin kielisiä lauluja. Hawramilaulut ovat perinteisesti ilman soittimia eistettäviä lauluja. Hawramilauluja Khabat voi siis esittää joko yksin tai toisen laulajan kanssa ilmankin soittimia.

Soranin kieliseen ohjelmistossa hän tarvitsee useimmiten säestyksen. Hawraman on vuoristoinen alue, joka sijaitsee Irakin ja Iranin rajalla. Osa Hawramanista sijaitsee Irakin puolella ja osa Iranin. Hawramanin jylhät maisemat ovat yksi keskeinen innoittaja lauluille. Hawramaniassa kasvaa paljon erilaisia hedelmiä kuten granaattiomenoita ja pähkinöitä, esimerkiksi saksanpähkinöitä. Johtuen Hawramanin vaikeasti eristäytyneisyydestä uskotaan sen kielen ja kulttuurin olevan hyvin vähäisessä määrin muuttuneen vuosien saatossa. Hawramin kielen uskotaan olevan sukua muinaiselle avestan kielelle. Hawramien lauluperinne oon siirtynyt polvesta polveen suullisena perintönä ja korvakuulolta opittuna. Kansanlauluja ei siis varsinaisesti opeteta, vaan ne opitaan erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Khabat Besarani on vuodesta 2014 asti esiintynyt erilaisissa kurdien yhdistysten juhlissa.

Khabat Besarani (Mariwan, Iran) - laulu

Teknistä tietoa

Khabat voi esiintyä yksin, mutta myös toisen laulajan kanssa tai säestävän muusikon tai yhtyeen säestyksellä. Khabat Besarani voi järjestää tunnin mittaisen ohjelman. Khabat Besarani voi esiintyä akustisesti, isommassa salissa on hyvä olla äänentoisto.

Musiikkityylit